Mukadimah

Kita menulis blog untuk tatapan ukhti2 diluar sana. Kita mendoakan segala yang terbaik untuk diri kita diri ukhti2 sekalian. Semoga kekhilafan dapat diperbaiki dan kita menuju ke arah yang diredhai. Kita juga terlalu banyak kesilapan dalam hidup dan pesanan2 di dalam blog ini adalah sebagai peringatan buat diri kita yang jahil ini juga. Sambutlah perkongsian ilmu ini sebagai salam kasih dari kita.

Ku lepaskan sifat mazmumah
Ku pintal iman berkalung indah
Ku hapuskan karat jahiliah
Untuk meraih berkat muslimah
Semoga kau, aku tersimpul ukhwah
Tanda cinta kita kepada Allah


Halaman

salam. Hamba telah memecah belahkan blog hamba kepada 2 bahagian iaitu

blog ini cintaal-aqsa.blogspot.com untuk politik , teknologi etc

blog kedua cintaalaqsa.blogspot.com untuk bicara sains dan islam

dan blog ketiga cinta-al-aqsa.blogspot.com sebagai jurnal peribadi

Salam Ukhwah buat semua. semoga mendapat manfaat.


forward these 5 names to muslims, believe me ur biggest problem will be solved Insha Allah.

Ya ALLAH
Ya KARIM
Ya AWWAL
Ya AAKHER
Ya MUJEEB

Isnin, 19 Oktober 2009

Apakah hukum melintas di hadapan orang yang sedang solat?

Bismillahirahmanirahim..
Orang yang bersolat wajib mengadakan sutrah, iaitu satu pembatas yang lebih tinggi dari permukaan umpama tiang, beg, bantal, payung atau tongkat yang diletakkan di hadapannya, dengan jarak yang mencukupkan dirinya untuk sujud [Shahih Sunan Ibn Majah, no: 788]. Jika orang yang sedang solat telah mengadakan sutrah, maka dilarang melintas melainkan di sekeliling luar sutrah itu. Jika tidak dapat, maka hendaklah tunggu hingga pensolat selesai [Shahih al-Bukhari, no: 510]. Sesiapa yang melintas di antara pensolat dan sutrahnya, maka kesalahan tercatat di bahu pelintas.
Namun jika seseorang itu solat tanpa mengadakan sutrah sehingga dilintasi oleh orang lain, maka kesalahan tercatat di bahu orang yang bersolat. Ini kerana pensolat itu telah mengabaikan apa yang diwajibkan oleh agama ketika bersolat.

Tiada ulasan: